Butik

”Hökare, äldre benämning på detaljhandlare (i synnerhet inom livsmedel), vilken förestod ett hökeri (hökarbod). Ordet kan eventuellt härledas från fornsvenskans huka; mångla, men är av omtvistat ursprung.”

Med ett stort hjärta till den svenska landsbygden lyfter vår verksamhet fram varor som står för enkelhet, naturlighet och äkthet.

Nötkött från Granby Charolais

Vår dikobesättning består av köttkorasen Charolais – en köttras som härstammar från Frankrike och är känd och uppskattad i hela världen för sina utomordentligt goda köttproduktionsegenskaper. Köttet är välmarmorerat och saftigt. Dessutom hängmöras det på traditionellt vis vilket leder till att det blir mycket mört och välsmakande.

Läs mer om gårdens eget nötkött

Kallpressad rapsolja-en perfekt olja att använda vid matlagning.

Näringsämnen behålls bäst då fröer kallpressas. Varmpressning utvinner 100 % av fröet men vid kallpressning endast 70% . Det förklarar det något högre priset.

Rapsolja innehåller mest enkelomättade och fleromättade fettsyror (endast 7% mättade fettsyror), tål höga temperaturer och är perfekt till stekning, wok och bak.

-Visste du att rapsolja innehåller fullt med antioxidanter som motverkar oxidation. Man skulle kunna säga att oljan har ett inbyggt skydd mot att härskna.


Honung

Minst 70% av all föda som produceras är beroende av att det finns pollinerande insekter. Vi har ett flertal kupor på gården och säljer honungen i vår butik.


Souvenirer

Mälardalen har många fornlämningar och området Markim/Orkesta räknas internationellt sett till de märkligaste delarna av det svenska kulturarvet. Här på Orkesta-Granby har ett flertal historiskt intressanta mynt hittats.

Läs mer om fynden på Historiska museets hemsida »

Konst & hantverk

KO Akvareller av Åsa Alneng

Vi säljer fantastiska KO tavlor i Giclée, Fine art printing, en konstnärlig grafisk teknik i form av bläckstråle utskrift. Giclée-metoden möjliggör för konstnärer att erbjuda sina konstverk i små upplagor med hög tryckkvalitet och 80 års ljusbeständighet.
Format: 29,7 x 42 cm (A3) Signerade och numrerade. Pris: 1.000 kr

enkopavaggen

Granby Gårds Charolais fotograferade av Hans Dhejne. Underbara karaktärer fångade i sin vardag. Porträtt att glädjas med.

”Kossor är härliga – lugna och starka, nyfikna och egensinniga och fina mammor. Jag har tagit bilder av kor ända sedan jag som barn fick min första kamera och det är fortfarande lika roligt. Att se på och vara med kor är en lisa för själen och där – mitt bland djurens lukter och ljud – blir livet liksom lite verkligare och naturligare… Jag är tidigareVallentunabo, bildmakare, musikant och regelbunden utställare både I Sverige och utomlands.”

”Cows are wonderful animals – calm and strong, curious, and willful and they are good mothers. I have taken pictures of cows since my childhood when I got my first camera and it is still so fun. To look at and be among cows is a relief for the soul and there – amid their smells and sounds – life as if gets more real and natural… I live in Vallentuna and work with photography and folk-music. I am a frequent participant in photo exhibitions, both in Sweden and abroad.”

Hans Dhejne

Läs mer om Hans Dhejne  www.hansdhejne.se