Butik

Hökare, äldre benämning på detaljhandlare (i synnerhet inom livsmedel), vilken förestod ett hökeri (hökarbod). Ordet kan eventuellt härledas från fornsvenskans huka; mångla, men är av omtvistat ursprung.

Med ett stort hjärta till den svenska landsbygden lyfter vår verksamhet fram varor som står för enkelhet, naturlighet och äkthet.

Utbudet kan variera något beroende på säsong. Kontakta oss gärna för frågor om vad som finns i butiken just nu.

Från Granby gård

Nötkött från Granby Charolais

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är ko_560-300x214.jpg

Vår dikobesättning består av köttkorasen Charolais – en köttras som härstammar från Frankrike och är känd och uppskattad i hela världen för sina utomordentligt goda köttproduktionsegenskaper. Köttet är välmarmorerat och saftigt. Dessutom hängmöras det på traditionellt vis vilket leder till att det blir mycket mört och välsmakande.

Läs mer om gårdens eget nötkött

Kallpressad rapsolja – en perfekt olja att använda vid matlagning.

Näringsämnen behålls bäst då fröer kallpressas. Varmpressning utvinner 100 % av fröet men vid kallpressning endast 70% . Det förklarar det något högre priset. Rapsolja innehåller mest enkelomättade och fleromättade fettsyror (endast 7% mättade fettsyror), tål höga temperaturer och är perfekt till stekning, wok och bak. Visste du att rapsolja innehåller fullt med antioxidanter som motverkar oxidation? Man skulle kunna säga att oljan har ett inbyggt skydd mot att härskna.

Honung

Minst 70% av all föda som produceras är beroende av att det finns pollinerande insekter. Vi har ett flertal kupor på gården och säljer honungen i vår butik.


Souvenirer från Granby

Mälardalen har många fornlämningar och området Markim/Orkesta räknas internationellt sett till de märkligaste delarna av det svenska kulturarvet. Här på Orkesta-Granby har ett flertal historiskt intressanta mynt hittats.

Läs mer om fynden på Historiska museets hemsida »


Konst & hantverk

Akvareller med kor av Åsa Alneng

Vi säljer fantastiska ko-tavlor i Giclée, fine art printing – en konstnärlig grafisk teknik i form av bläckstråleutskrift. Giclée-metoden möjliggör för konstnärer att erbjuda sina konstverk i små upplagor med hög tryckkvalitet och 80 års ljusbeständighet.

Format: 29,7 x 42 cm (A3) Signerade och numrerade. Pris: 1.000 kr

enkopavaggen

Hans Dhejnes fotografier av kor

Granby Gårds Charolais fotograferade av Hans Dhejne. Underbara karaktärer fångade i sin vardag. Porträtt att glädjas med.

Läs mer om Hans Dhejne  www.hansdhejne.se

”Kossor är härliga – lugna och starka, nyfikna och egensinniga och fina mammor. Jag har tagit bilder av kor ända sedan jag som barn fick min första kamera och det är fortfarande lika roligt. Att se på och vara med kor är en lisa för själen och där – mitt bland djurens lukter och ljud – blir livet liksom lite verkligare och naturligare… Jag är tidigareVallentunabo, bildmakare, musikant och regelbunden utställare både I Sverige och utomlands.”

Hans Dhejne