Hantverk

”Hökare, äldre benämning på detaljhandlare (i synnerhet inom livsmedel), vilken förestod ett hökeri (hökarbod). Ordet kan eventuellt härledas från fornsvenskans huka; mångla, men är av omtvistat ursprung.”

Hökeriet är beläget i manbyggnadsgårdens flygelbyggnad. Lokalen ger en genuin stämning med hög mysfaktor. Vårt sortimentet består av gårdens egen produktion, hantverk och exklusivt handplockade varor.

Med ett stort hjärta till den svenska landsbygden lyfter vår verksamhet fram varor som står för enkelhet, naturlighet och äkthet. Vi har också ett personligt urval av hantverk av hög kvalitet. Utbudet är föränderligt.

Handgjorda smycken i tenn

Tillverkningen enligt traditionell metod  där varje artikel är först gjuten, sedan arbetad med stickel och fil och slutligen putsad till dess vackra yta

butik_pilgrim
Pilgrimssmycket är inspirerat av en detalj ur ristningen på runstenen utanför Frösunda kyrka i Vallentuna. Det är också symbolen för Pilgrim Vallentuna.

Munblåst glas

Granbyhällen är Sveriges till ytan största runristning i häll. Hökeriet har i samarbete med Bro glasbruk tillverkat ett glas med motiv från runhällen.

Glaset har liksom forntida glas bubblor och oregelbundenheter i ytan då det tillverkas av returglas, är munblåst och handdrivet. En äkta hantverksprodukt.

Vi erbjuder en presentförpackning med två av dessa unika glas, tillverkat i exklusiv upplaga för Hökeriet. En gåva med innebörd. En unik produkt med lokal anknytning – ett bruksföremål tillverkat med modern återvinningsteknik.

Handgjorda glas
Handgjorda glas

Konst

Grafisk konst och akvareller av konstnär Åsa Alneng, kursledare på våra Kokroki workshops.

Åsa Alneng tavlor
Åsa Alneng tavlor