Hökeriets blogg

Din Vägvisare till Sveriges Mathantverk

Äntligen är den här..

En upplevelsekartbok som tar oss till skickliga mathantverkare runt om i Sverige. På många ställen träffar ni just bagaren, mejeristen, fiskrökaren, marmeladkokaren, bryggaren eller charkuteristen.

Sverige har så mycket att ge, så mycket som är unikt.

Ni som handlat hos oss känner igen ett flertal producenter. Till er andra kan vi bara säga välkomna. Välkomna att ta del av genuina smakupplevelser. Ta del av den matkultur som vuxit fram genom generationer. Se på Sverige som ett land som både vill och kan producera sin egen mat.

Boken kostar 180 kr

Välkommen!

Fin Fin Träolja från Frösunda

Den finaste linoljan för byggnadsvård köper ni hos oss.

 

Linet är odlat i Frösunda socken här i Vallentuna. Fröna har lämnats till press och oljan har sedan lagrats i flera år. En ljus och ren olja som mättar trä och därmed förhindrar vattenupptag.

Den råa kallpressade oljan ska blandas ut med balsamterpentin för bäst effekt.

linoljefilm

Charolais på sommarbete

Nu blir det ren betat i hagen. Ett stort gäng Charolais kossor med sina kalvar njuter sommarens grönska. En av kalvarna är bara några dagar gammal. Kalvarna följer sina mammor och diar hela betes säsongen. Tjuren är också med. Det är bland det första vi brukar fråga våra besökare. Var är tjuren? Många börjar då peka på alla kossor med horn! De flesta av våra djur är hornlösa men det finns några individer med ståtligt spetsiga horn. Tjuren har inga.

Har du vägen förbi så stanna upp…Se hur lugnt och fridfullt de har i hagen. Vattenkopparna på stolparna är precis utanför HÖKERIET. Hit kommer de varje dag för att dricka. Det förenklar vårt arbete med att hålla koll på alla individer i gruppen. Backen vid fornområdet har torkat och just nu finns det bästa betet på andra sidan höjden. Det är också där i gläntan dagens sista sol strålar når flocken när de tillsammans gör natt.

 

Självplock till hösten

Tänk om vi nu får en sån där underbart härlig Britt sommar. Tänk om vi snart kan erbjuda självplock av majs.

Med spänning och förväntan ser vi hur det växer på sand åkern utanför Kalle.  Sverige har inte mest lämpat klimat men nya tåligare sorter har utvecklats och visst är det värt ett försök.

Hoppas vi ses till hösten!!

Anders och Lise på Granby Gård

Valborg / Walpurgis Eve

I Norden under förkristen tid trodde man att gränsen mellan de levande och de döda nu var som allra svagast. Man firande en högtid där eldar tändes för att bränna det gamla och ge plats för det nya.

I dag firar de flesta svenskar Valborgsmässoafton som symbol för våren och ljuset.

Today the Valborg Bonfire is a genuine Swedish tradition.

Vi önskar trevlig helg!

 

Honung från bikupor på gården

Här på gården har vi fullt med bisamhällen. Bin är ovärderliga. Så gott som alla växter som blommar före midsommar är beroende av bin för sin pollinering. I vår kommer det raps igen här på Granby. Vackra gula fält. Honungen från raps är ofta ljus och söt. De biodlare som tar fler honung skördar/säsong märker vilka växter bina haft tillgång till.  Bin flyger normalt 2-3 km för att samla sin mat. Det är väder och vind som påverkar mängden honung i kuporna och en kupa ger 30- 90 kg honung/säsong. Bina behöver själva ca 60-75 kg och 30 liter vatten. Till 500g honung behövs nektar från 3-4 miljoner blombesök.

I Sverige äter vi bara ca 700g honung/ person om året.  Det är alldeles för lite!

Den 23 april från kl 16.oo berättar Kjell Andersson mer för oss om bin, pollinering och honung.

Varmt Välkomna!