Känner ni doften av moget vete

Anders går ut i fältet och doftar. Han tittar på axen och drar av ett par vetekorn i handen. Några dagar till sen kör vi. Han tuggar lite på vete kornen, vet precis hur hård kärnan ska vara när den är mogen. Yrkes skicklighet och profession. Hela årets resultat handlar om små små procentenheter. Hur blir skörden klassad ? Hur mycket ger det i år ?

Ett fantastiskt yrke i sån samklang med naturen och dess förutsättningar.

I butiken har vi en stor glasburk fylld med oskalat vete, direkt ur tröskan. Få känner igen det som vete. Vete!

Vår grundföda sedan årtusenden. Är inte det märkligt. Eller, inte märkligt men visst är det tråkigt. Tråkigt att vi så totalt tappat ursprunget av det vi faktiskt stoppar i oss.

I butiken maler vi ibland oskalat vete till grovt mjöl. Ett mjöl som är en färskvara eftersom den nyttiga grodden fått vara kvar vid malningen. Eftersom kornet inte heller skalats kan vi kalla det för Grahamsmjöl. På så sätt behöver vi inte heller köpa till vete kli vid bakning. Skalet kallas för kli och köps av många som en extra nyttig tillsats.