Nu har här rensats utsäde inför skörd 2020. Rensbilen var här i veckan och nytt utsäde vete är klart att så.
I vår blir det maltkorn och ärtor.
En liten film som visar hur rensandet går till.
Nu har här rensats utsäde inför skörd 2020. Rensbilen var här i veckan och nytt utsäde vete är klart att så.
I vår blir det maltkorn och ärtor.
En liten film som visar hur rensandet går till.
Äntligen blir det som vanligt igen och ni är varmt välkomna att svänga förbi Hökeriet och handla bästa köttet till grytan, steken eller burgarna.
Ni når oss alltid via info@hokeriet.se eller 08 6123005 om butiken är stängd.
Hör av er OMG för att boka ofrusen låda direkt vid ankomst v38. Måndag el tisdag kväll.
https://www.svensktkott.se/6-anledningar-att-valja-svenskt-kott/
Häromdagen kunde förbipasserande skrämmas av ett blodigt drama som utspelade sig här på gården.
Det hela var iscensatt och ett inspelnings team kunde snabbt lugna de förbipasserande.
Kanske kommer vi att känna igen oss om scenen dyker upp på TV rutan framöver – kanske inte.
Det är oerhört spännande att förflyttas tillbaka i tiden och de här scenerna ger verkligen en skrämmande upplevelse över människors öde förr i tiden.
Vi är glada över att ha kunnat bidra med platsen.
Lars Andersson från Uppdrag Arkeologi http://www.uppdragarkeologi.se/är på plats i kohagen för att inom kort sammanställa en rapport om fornlämnings området här på Granby som vi kan kalla Ragnfrids gård. Det är spännande fakta om byggnader och djurhägnader.
I dag finns inget utmärkt så det är svårt för den oerfarna besökaren att föreställa sig platsen kring vikingatid. Besöker man däremot museet Vikinga liv på Djurgården finns där Ragnfrids saga.
Ragnfrids saga är en vikingafärd där du får följa med på en resa in i vikingatiden. Färden börjar på gården hemma hos Ragnfrid och hennes man Harald. Den gården och den platsen passar mycket väl ihop med hur livet kan ha sett ut för de som under vikingatid levde på Granby. ” Det är dock en mörk och tung påhittad historia som Vikingaliv https://vikingaliv.se/upplev-vikingaliv/valt att skildra.”
Förhoppningsvis tedde sig vår verkliga Ragnfrids öden annorlunda.
Bilden är ett foto taget på den informations skylt som tidigare fanns uppsatt vid området och används som underlag vid våra guidningar.
Vi återkommer så snart vi har mer information om området.
På en sedan flera årtionden obrukad jord bakom det gamla 1600-tals torpet Granbylund har vi nu gjort plats för ett grönsaksland.
Rådjuren har varit på besök och ett ännu större problem är att hålla vildsvinen från odlingen.
Förra årets torka bidrar till extra försiktighet med vattenförbrukningen.
Intressant läsning om dilemmat med att rengöra runstenar från lav och påväxt.
Kristina Ekero Erikssons artikel Runvård eller vanvård nyligen utgiven av Populär Arkeologi gör ett försök att omfamna problematiken.
Här på Granby har ristningen under de senaste 10 åren blivit utsatt för ett forskningsprojekt. Ett projekt som var menat att just finna bättre metoder för framtida rengöring. Projektet drog verkligen ut på tiden och även om det är avslutat väntar vi tålmodigt på någon form av framtida skötselplan för hällen.
Här en artikel om projektet från 2011!
http://arkiv.mitti.se:4711/2011/44/vallentuna_steget/MIVA-20111101-A-018-A.pdf
I hela Mälardalen är det gott om lämningar från forntiden, mer än hälften av landets omkring 2 500 runstenar finns just i Mälardalen och Uppland. Området runt Markim-Orkesta är runstenstätast i världen. Här finns också gravfält, rester av boplatser och forntida vägar. En del av lämningarna går tillbaka till tiden före Kristi födelse.
– Den här typen av landskap finns inte i övriga Europa eller världen, det är unikt för Sverige. Det här är vår pusselbit i historien, säger Kerstin Riessen från riksantikvarieämbetet.
Ur artikeln Runstenen världens arv AnnMarie Lundholm publicerad av DN i augusti 1992
Artikeln Kristina Eriksson skrivit finns att läsa i senaste utgåvan av Populär Arkeologi.
I dag lät vi djuren byta hage. Nu har tjuren med kor och kalvar gått från att ha betat i hagen bakom Lindholmen flyttat upp till hagen med fornlämningarna.
Här väntar nu en härlig betessäsong och vi önskar alla en riktigt skön Midsommarhelg!
Vi filmade lite då de sprang över vägen.
Den här kvällen serveras;
Grön sparris från Sjövik i Sigtuna
Serveras med ost från Löfsta, choritzo samt honung från Granby
Kolgrillad flankstek samt dillkokt högrev på Charlolais från Anders & Lize
Serveras med morotscréme, brässerad morot samt kokt färskpotatis
Variation på rabarber från Markim
serveras med vispad gräddfilspannacotta samt saltrostade pistagenötter
Pris 425kr för 3-rätters middag
Rött alt vitt vin finns för 105kr/glas
Båthuset´s Lager, Train Station Brewery Knivsta 72kr
Varmt Välkommen
Bokning info@hokeriet.se