Butik

”Hökare, äldre benämning på detaljhandlare (i synnerhet inom livsmedel), vilken förestod ett hökeri (hökarbod). Ordet kan eventuellt härledas från fornsvenskans huka; mångla, men är av omtvistat ursprung.”


Med ett stort hjärta till den svenska landsbygden lyfter vår verksamhet fram varor som står för enkelhet, naturlighet och äkthet.

Livsmedel

Potatis

Under hösten har vi skördat potatis här på Granby. Denna är nu lagrad och säljs i säckar om ca 25 kg. Upphämtning eller hemleverans (lokalt i Vallentuna) sker efter överenskommelse. Betala här eller i fysiska butiken där vi också säljer mindre påsar av våra tre sorter, Mandelpotatis (fast), Ditta (fast) och King Edward (mjölig).

Potatis är 99,9% fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och fibrer, skalet innehåller även nyttiga antioxidanter. Förvara alltid potatisen mörkt och svalt så ökar hållbarheten. 


Granby Charolais

Vår dikobesättning består av köttkorasen Charolais – en köttras som härstammar från Frankrike och är känd och uppskattad i hela världen för sina utomordentligt goda köttproduktionsegenskaper. Köttet är välmarmorerat och saftigt. Dessutom hängmöras det på traditionellt vis vilket leder till att det blir mycket mört och välsmakande.

Vi säljer de finstyckade detaljerna i frysta lådor om ca 10 kg med tre olika sorteringar, benfritt och vaccumpacketerat.

Finlåda – filé, biff, entrecote, rostbiff, stek av fransyska eller innanlår somt högrev eller bogstek.

Hökaren – biff, rostbiff, stekar och köttfärs

Kockens val – stek, högrev och ytterlår

Köttfärs finns också att köpa i 1 eller 1/2 kg förpackningar samt hamburgare i 2- eller 4 pack.

Beställ köttlådor här!


Kallpressad rapsolja

Näringsämnen behålls bäst då fröer kallpressas. Varmpressning utvinner 100 % av fröet men vid kallpressning endast 70% . Det förklarar det något högre priset. Rapsolja innehåller mest enkelomättade och fleromättade fettsyror (endast 7% mättade fettsyror), tål höga temperaturer och är perfekt till stekning, wok och bak. Rapsolja innehåller antioxidanter som motverkar oxidation? Oljan har som ett inbyggt skydd mot att härskna.

Honung

Minst 70% av all föda som produceras är beroende av att det finns pollinerande insekter. Vi har ett flertal kupor på gården och säljer honungen i vår butik.


Konst och hantverk

Kopior av fornfynd från trakten

Mälardalen har många fornlämningar och området Markim/Orkesta räknas internationellt sett till de märkligaste delarna av det svenska kulturarvet. Här på Orkesta-Granby har ett flertal historiskt intressanta mynt hittats. Läs mer om fynden på Historiska museets hemsida.

Akvareller av Åsa Alneng

Vi säljer fantastiska ko-tavlor i Giclée, fine art printing – en konstnärlig grafisk teknik i form av bläckstråleutskrift. Giclée-metoden möjliggör för konstnärer att erbjuda sina konstverk i små upplagor med hög tryckkvalitet och 80 års ljusbeständighet.

Format: 29,7 x 42 cm (A3) Signerade och numrerade. Pris: 1.000 kr

enkopavaggen

Hans Dhejnes fotografier av kor

Granby Gårds Charolais fotograferade av Hans Dhejne. Underbara karaktärer fångade i sin vardag. Porträtt att glädjas med.

“Kossor är härliga – lugna och starka, nyfikna och egensinniga och fina mammor. Jag har tagit bilder av kor ända sedan jag som barn fick min första kamera och det är fortfarande lika roligt. Att se på och vara med kor är en lisa för själen och där – mitt bland djurens lukter och ljud – blir livet liksom lite verkligare och naturligare… “

Läs mer om Hans Dhejne  www.hansdhejne.se

Hans Dhejne